6 кроків як вступити в університет в Швеції

Виріши для себе, що точно хочеш навчатися за кордоном.

Якщо ти це вирішив/ла, то значить готовий/а присвятити аплікаційному процесу невизначену кількість часу, а також шукати мотивацію для нього навіть в моменти, коли її знайти майже неможливо. Більше того ти прийняв/ла той факт, що треба буде переїжджати в іншу країну і налагоджувати своє життя там “з нуля”, що не завжди легко.

Прочитай якомога більше про систему освіти та університети в Швеції.

Це можна зробити на сайті Навчання в Швеції або просто загуглити. Чим більше ти знатимеш про те чому та куди хочеш вступати, тим краще. Не забудь про відгуки студентів, які вже навчаються в Швеції, вони можуть допомогти зрозуміти чого очікувати від життя та навчання тут (або можеш нас спитати).

Cecilia Larsson Lantz/imagebank.sweden.se

Cecilia Larsson Lantz/imagebank.sweden.se

Обери програму та університет

В Швеції обов’язково знайдеться програма, яка зацікавить саме тебе. Недарма ж пропонується більше 1000 бакалаврських та магістерських програм. Документи можна подавати одночасно на чотири магістерські програми чи вісім бакалаврських. Твій університет може бути в Стокгольмі, або ж Лунді, на півночі чи півдні, маленький чи великий, але завжди буде орієнтований на студента та його потреби.

Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Ulf Lundin/imagebank.sweden.se

Підготуй документи

TOEFL/IELTS підтвердять твої знання англійської. Готуватись до них потрібно навіть якщо ти впевнений/на в своїх знаннях, оскільки для них передбачена певна стратегія написання, характерні слова та структура. Реєструватися треба завчасно (тобто вчора), щоб отримати та відіслати результати до дедлайну.

Мотиваційний лист – важлива та найскладніша (суб’єктивна думка автора) частина вступу. Обравши університет, необхідно зрозуміти чому ти хочеш саме туди та чому тебе мають прийняти. В аргументації тобі  допоможуть активна життєва позиція, волонтерська діяльність, участь в семінарах, школах.

Диплом і транскрипт –  тобі  буде потрібний офіційний транскрипт з печатками і підписами, який треба перекласти англійською.

Рекомендації. Знайди професора, роботодавця, які добре тебе знають та завчасно попроси написати рекомендацію. Повідом їм куди та на яку спеціальність ти вступаєш, принеси їм свій мотиваційний лист, резюме, щоб рекомендодавець/професор знав від чого відштовхуватись.

Завантаж документи  на сайт до дедлайну – 15 січня, 2015

Запам’ятайте цю дату, оскільки це дедлайн для подачі документів в шведські університети.

sofia_sabel-students-2639 (1)

Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Підготуй та подай документи на стипендію

Вчитися в Швеції дорого або якщо бути точним – непристойно дорого, тому після обрання університету та програми, пошукай стипендії, наприклад, Візбі. Процес подачі на неї може вилитися не в одну безсонну ніч, але це варто того. Аплікаційний період для цієї стипендії триватиме з 2 по 13 лютого, 2015 року. Більше інформації можна знайти тут.

Cecilia Larsson Lantz/imagebank.sweden.se

Cecilia Larsson Lantz/imagebank.sweden.se

І хоча іноді в Швеції може бути холодно, вітряно та темно, але завжди є речі, які навіть в такі дні робить життя студентів кращим, наприклад фіка з новими друзями.

Р.S. Якщо виникнуть якісь питання – не соромтесь, пишіть нам 🙂

2 thoughts on “6 кроків як вступити в університет в Швеції

  1. Доброго вечора, у мене питання стосовно application fee. Чи потрібно її платити, навіть якщо я планую подаватися на стипендію Візбі? Чи Візбі, у разі позитивної відповіді покриває лише навчання та проживання, а не application fee. Чи від сплати application fee звільнені лише жителі країн ЄС?
    Наперед вдячна за Вашу відповідь.

  2. Доброго вечора! application fee платити обов’язково і тут немає ніяких винятків. ВІзбі покриває навчання, проживання та переліт, а application fee платите Ви самостійно. Успіхів та натхнення. Оксана&Аня 🙂

Залишити коментар