Швеція Гастрономічна. Частина 2. Десерти

У продовження про гастрономічні уподобання шведів, сьогодні ми вам розкажемо про фінальну частинку шведської вечері – тобто десерти.

Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Передусім варто почати з kanelbullar – а точніше – булочки з корицею, які є невід’ємною частиною фіки чи чаювання по-шведськи. Щорічно в календарі у шведів навіть є особливий день, який присвячений булочкам з корицею. Це свято команда The Nordic Post святкувала вчора випіканням цих чудових булочок. І тут ми хотіли б поділитись із вами перевіреним рецептом:

Інгридієнти: (на 25 булочок)

для тіста:

35 г дріжджів
100 г цукру
300 мл молока
1 яйце
120 г вершкового масла
1 чайна ложка солі
1 столова ложка дрібленого кардамону
750 г борошна

начинка:

100 г вершкового масла
50 г цукру (якщо є коричневого)
2 столові ложки кориці

глазур:

1 яйце
2 столові ложки води
перлинний цукор

Приготування:

Розкришити дріжджі в миску і перемішати у декількох столових ложках молока. Розтопити масло і влити молоко на нього. Додайте інші інгредієнти і замісіть тісто, залиште у теплому місці на 1 годину, доки воно не збільшиться в розмірах удвічі.

Розкатати тісто у квадрат чи прямокутник довжиною 30 см і 3 мм товщиною. Зробити суміш з вершкового масло, цукру та кориці для начинки і розподілити на тісто.

Наступним кроком необхідно звернути тісто з начинкою у рол, який потім треба порізати на близько 25 шматочків. Далі необхідно розмістити їх в паперові форми обрізним краєм нагору і накрити рушником на 40-60 хвилин, щоб булочки піднялись.

Далі необхідно зробити глазур, для цього треба збити яйце, і помазати булочки зверху, а потім – посипати перлинним цукром.

Запікати в духовці 15-20 хвилин при температурі 180-200° C. І вуа – ля фіка по-шведськи вам гарантована.

Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Наступний десерт, який вартий уваги – це чудовий “прінцес кейк”, (prinsesstårta) який є атрибутом святкового стола шведів. За структурою це бісквітний корж, змазаний малиновим чи полуничним варенням, на який накладений ванільний соус, що зверху заливається великим шаром збитих вершків, які згодом накриваються марципаном.

Вперше оригінальний рецепт торта з’явився ще у 1930-х роках у кулінарній книзі і був опублікованій вчителькою при королівському дворі Карла Шведського герцога Вестерготландського. Першопочатково цей торт мав назву “зеленого торта”, оскільки марципан, яким накривають торт зверху, зазвичай зеленого кольору. Але згодом торт почали називати тортом принцеси, оскільки вважалось, що принцеси при дворі були особливими прихильницями та любительками цього торту.

Саме цей торт ви побачите у віконцях багатьох кав’ярень та кондитерських, але відрізнятиметься він чи то кольором марципана, чи то різноманітністю написів на ньому з нагоди різноманітних святкувань, але зверху на ньому завжди майоріє троянда з рожевого марципану.

Jakob Fridholm/imagebank.sweden.se

Jakob Fridholm/imagebank.sweden.se

Дуже смачні солодощі шведського походження – це так звані “пилососи”, які не лише за формою схожі на пилосос, але і за способом їх приготування. Оскільки до складу входить вершкове, масло, какао та подрібнене печиво, – це є зручним для пекаря, який може зібрати крихти від вчорашнього печива і перетворити їх у нове смачне творіння. Особливістю цього печива є додавання шведського лікеру під назвою punsch, від якого і походить “офіційна” назва печева-пилососа – Punschrulle. Зазвичай вони циліндричної форми і покриті зеленим марципаном, а кінчики в свою чергу занурюють в шоколад.

dammsugare_3

На завершення хочемо сказати, що якщо ви раптом опинились у Швеції, то ви просто зобов’язані насолодитись смаком торта принцеси чи печивом-пилесосами, а раптом вони стануть і вашими улюбленими? Щодо головного солодкого елементу фікування – булочок із корицею – то тепер ви можете відтворити їх в домашніх умовах, і для цього не обов’язково їхати у Швецію 🙂

Залишити коментар