Платити податки з радістю

Всім відомо, що в Скандинавії платять високі податки, що не може залишити байдужим пересічного європейця чи американця. Місцеві податки в Швеції варіюються від 28,89 до 34,32 %. Податок на прибуток залежить від  доходів: до SEK 413 200 – податок не сплачується,  від SEK 413 201 до 591 600 – 20 %, понад SEK 591 600 – 25%.

Певно ви здивуєтесь, але податкова служба Швеції – Skatteverket – є досить популярною серед населення, їй довіряють та її поважають, що не раз підтверджувалось опитуванням громадської думки. В 2013 році дослідження показало, що репутація податкової служби займає другу позицію з-поміж 26 шведських державних органів, відзначивши рівень обслуговування клієнтів і позитивний внесок у розвиток суспільство. Як же ж вдалося переконати шведів платити високі податки, більше того робити це з радістю?

Напевно варто почати з того, що першопочатково шведи не вважають податки чимось негативним, а навпаки досить толерантно ставляться до їх сплати. Більше того, багато жителів Швеції погодилися б платити навіть ще вищі, ніж зараз збори, щоб “заплатити” за справедливу і ефективно функціонуючу систему суспільства, з пристойними державними послугами та соціальним страхуванням.

Крім того, ще однією причиною популярності податкової є її доступність і орієнтація на клієнта. Багато питань можна вирішити через Iнтернет, що ідеально впиcується в життя технічно підкованим шведам. Наприклад, ви можете надіслати податкову декларацію через електронну пошту, додаток в телефоні або навіть текстове повідомлення. В 2013 році 3,6 мільйони людей скористалися цією опцією та отримали повернення податку раніше, в цілому це більше 30 мільярдів крон, які шведи можуть витратити на  маринований оселедець і булочки з корицею. Мммм.

Більше того, податкова служба робить більше, ніж просто збирає податки. Як орган, відповідальний за реєстрацію населення (folkbokföring), він відстежує важливі події в житті кожного шведа. Коли народжується дитина, агентство реєструє народження і надсилає персональний код. Саме там батьки реєструють ім’я дитини; податкова служба має право не погодитись з їх вибором тому, якщо батьки хочуть назвати дитину Супермен чи Попелюшка, то зробити це в Швеції, буде досить складно!

Якщо ви вирішили вийти заміж в Швеції, то між “ти вийдеш за мене?” та “так, звичайно “, є менше романтичне заняття – подати заяву до податкової для з’ясування чи є якісь перешкоди для вступу в шлюб. Щоразу, коли ви переїжджаєте, ви повинні повідомити протягом тижня про це податкову службу. І, неминуче, навіть після смерті шведи потребують послуг податкової, де родичі мають отримати сертифікат необхідний для проведення похорон, перш ніж зможуть попрощатися. Все це здається нормальним для більшості шведів, тому що їх Великий Брат має хороші наміри і вони це знають 🙂

Останнє, але як на мене основне, з податковою в Швеції приємно та легко мати справу. Ви не повинні брати ініціативу в свої руки, тому що, коли відбувається щось, що входить в її компетенцію, вона про це знає, і надсилає по пошті форми, які потрібно підписати. Майже магічним чином щороку ваша заповнена податкова декларація з’являється у вашій поштовій скриньці.

У разі народження дитини, лікарня інформує податкову, що  реєструє народження та надсилає особистий ідентифікаційний номер. Таким чином, ви можете зосередитися на важливіших справах – вихованні, годуванні та догляді вашого малюка. Крім того, ви не будете спілкуватися з автовідповідачем, якщо подзвоните в податкову, оскільки вам надсилають ім’я та прямий телефонний номер співробітника, що веде вашу справу.

До Швеції мені здавалось, що платити високі податки з радістю неможливо, але чому ж їх не платити, якщо це забезпечує ефективне функціонування системи, в якій людина може комфортно жити. Іноді все це нагадує утопію, хоча ні, в Європі – це називають просто “Швеція”  🙂

Залишити коментар